Het structureel falen van ons schoolsysteem

Door BeefHazard op dinsdag 7 oktober 2014 23:54 - Reacties (32)
Categorie: -, Views: 5.287

Het is alweer even geleden sinds ik nog een blogje schreef. In de tussentijd is een hoop gebeurd maar jankblogs zijn niet mijn ding dus wees gerust. Het is goed me even te concentreren op andere dingen dus een blog schrijven komt heel goed uit.

Voor nieuwe leden van Tweakers of mensen die al gewoon zijn vergeten wie ik ben: Ik ben een 16-jarige 5VWO-scholier. Een scholier die zijn best doet productief te zijn en te functioneren binnen de grenzen van een systeem dat al jarenlang niet meer werkt.

Dat is een stevige uitspraak, dat weet ik. Ik zal deze blog gebruiken om aan de hand van drie pijnpunten uit te leggen waarom ik vind dat het hoog tijd wordt om landelijke vernieuwingen door te voeren in het schoolsysteem. Na het in elkaar klappen van de Tweede Fase in 2007 zijn we weer terug in een systeem waarvan men in 1998, ruim 16 jaar geleden, al vond dat het veranderd moest worden.

Urennorm

Een van de meest belachelijke maatregelen om het onderwijs mee te controleren. Wij moeten tegenwoordig voeldoen aan een urennorm. Schijnbaar heeft men ooit bedacht dat leerlingen heus wel beter worden als we er maar gewoon meer uren tegenaan stampen. Dit resulteert in lessen waarin niks gebeurt en vakken die rieken naar totale onzin.

Een goed voorbeeld hiervan is CKV. CKV staat voor Culturele en Kunstzinnige vorming. Wat houdt het in? Knutselen en verslagen schrijven. Per periode moeten we twee zogenoemde culturele activiteiten doen. Dit kan zijn het bezoeken van een museum, het bekijken van een film, een stad bezoeken of bijvoorbeeld een theatervoorstelling bezoeken. Het klinkt heel mooi en idealistisch gezien is het natuurlijk ook absoluut nuttig om leerlingen een bredere kijk op cultuur te geven. Maar als leerling in 5VWO, waar men verwacht dat ik zonder te blikken of blozen absolute functies oplos en de richtingsregels voor magnetisme toepas, sta ik op maandagmiddag te knútselen!? Belachelijk! Het is slechts een manier om meer uren te kunnen schrijven.

Een ander nadeel aan de urennorm is dat men de beschikbare tijd lang niet altijd efficiënt gebruikt. Met wiskunde ben ik op dit moment helemaal klaar tot de toets komt. In de les doe ik niets, er is niets meer te doen en ik begrijp de stof al goed genoeg. Ik had tijdens deze uren net zo goed vrij kunnen zijn of een andere les kunnen krijgen.

Lesuren

Een van de meest fundamentele delen van de middelbare school zijn lesuren. Alles dat er gebeurt, gebeurt in een lesuur. Maar werken lesuren wel? Kun je in 50 minuten wel degelijk concentreren? Een aantal scholen hebben dit idee al uit het raam geworpen. In plaats van 5 uur per week wiskunde te doen geven zij gewoon één of twee dagdelen wiskunde. 's Ochtends doet men aan wiskunde, 's middags wordt er Frans gedaan. Op die manier kun je beter in de stof komen en hoef je niet om de 50 minuten te schakelen. Dit zorgt ervoor dat je in plaats van 5x 50 minuten misschien alles in één dagdeel kan begrijpen. Lesuren zijn inefficient en de oplossingen liggen voor de hand.

Toetsen

Toetsen zijn stom! De wereld is beter zonder school!
Ik begrijp dat veel van mijn blog een beetje zo klinkt, maar toetsen zijn daadwerkelijk een van de meest stompzinnige ideeën die het Nederlandse schoolsysteem kent. Ten minste, in hun huidige vorm. We kunnen er natuurlijk niet omheen: Er zijn bepaalde richtlijnen om aan te voldoen en de enige manier om te testen of je hieraan voldoet is door te toetsen. De manier waarop deze toetsen worden afgenomen, echter, creeëren onnodig veel stress en geven een voordeel aan de betere planners of degenen met een gunstiger rooster.

Op mijn school ging het vorig jaar als volgt:
Je cijfer is opgebouwd uit P-toetsen, proefwerken en bonuspunten. P-toetsen zijn kleine toetsen waarvoor een cijfer behaald wordt. Dit cijfer krijgt een weegfactor en wordt met andere P-toetsen en het proefwerk verrekend. Bonuspunten kunnen behaald worden met kleine toetsjes. Stel je haalt een 7 voor zo'n toetsje, kan er bijvoorbeeld 0,2 punt bij je proefwerk komen. De school werkt met 4 periodes. Tijdens de periodes krijg je de stof uitgelegd en getoets door middel van P-toetsen, na de periode krijg je het proefwerk tijdens de proefwerkweek.

Dit jaar zijn de P-toetsen uit het programma geschrapt. Wat was het probleem? Leraren van bètavakken klaagden steen en been dat hun leerlingen constant woordjes aan het leren waren voor Duits of Frans. Hierdoor konden zijn amper nog les geven en waren leerlingen er met hun hoofd niet bij, zelfs al werden hun boeken afgenomen.

Hoe moeten toetsen wel?

Het grootste probleem met deze P-toetsen zit hem bij de talen. Als we het probleem even bij de oorzaak aanpakken zullen we dus een andere methode voor toetsing moeten verzinnen. Waarom geven we leerlingen niet een lijst met alle 2000 woorden die dat jaar geleerd moeten worden? De leerlingen kunnen zelf bepalen wat ze getoetst willen hebben en wanneer. Een slimme leerling gaat dus in de eerste drie weken gauw 400 woorden laten toetsen, er gebeurt dan toch helemaal niks. Op deze manier wordt de studielast alleen gegeven wanneer de leerling vindt dat hij dit kan dragen.

Volgende: Superfoods. Goed voor je lichaam of slecht voor je portemonnee? 03-'15 Superfoods. Goed voor je lichaam of slecht voor je portemonnee?
Volgende: Freemiumterreur 04-'14 Freemiumterreur

Reacties


Door Tweakers user mrc4nl, woensdag 8 oktober 2014 00:12

nog een jaartje en dan mag je naar het hbo (of universiteit als dat je ding is)
dan heb je geen leerplichtamtenaar, en kan je sochtends na het wakker worden van de wekker je nog eens lekker omdaaien en verder slapen. Want fuk school. niemand mist je. lekker leren op je eigen tempo.

En het is niet eerlijk om met de ervaringen van èèn school het hele schoolsysteem af te kraken. ik heb op 3 scholen havo gedaan 1 school hbo en doe nu mbo op weer een andere school.

Want sommge scholen doen aan proefwerkweken. zodat alle je in èèn week alle tijd hebt om te leren voor je toetsen. En niet naar de lessen hoeft. zo blijven de overige weken vrij om huiswerk te maken ipv "woordjes leren"

[Reactie gewijzigd op woensdag 8 oktober 2014 00:14]


Door Tweakers user F.West98, woensdag 8 oktober 2014 00:35

@urennorm: genoeg over gezegd
@dagdelen: Ik zou daar helemaal gek van worden. Een hele middag Latijn. Juist afwisseling is wel fijn.
@toetsen: hoe hoger het leerjaar, hoe meer de toetsen geconcentreerd zijn in één week. De gedachte is logisch. Bruggers moeten nog leren plannen, dus geven we de toetsen verspreid zodat het niet allemaal tegelijk ernstig mis gaat. In de 6e heb ik buiten de pwweek nog maar 1 of 2 toetsen.
@nieuwe toetsmethode voor talen: bullshit. Dit deden ze bij ons op school voor Latijnwoordjes, werkte voor geen meter. Inmiddels dus weer terug op elke week 35 woordjes, begin van de les een toetsje van 5min voor bonuspunten en klaar. Werkt gewoon beter.

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 8 oktober 2014 07:51

Even een open deur: wat ga nu met deze info doen nu je ervan overtuigd bent dat je de oplossing hebt?

Door Tweakers user Pathogen, woensdag 8 oktober 2014 09:18

Jankblogs zijn niet jouw ding? Ik lees dezelfde jankblog die ik al vele malen heb gezien hier.

Je zit helaas nog op het niveau van algemeen onderwijs. Dat betekent dat je je nog niet volledig op een specialisme kan richten. Algemeen onderwijs is er om ervoor te zorgen dat je een enigzins volledig spectrum aan vakrichtingen voorgeschoteld krijgt. En ja, ook in kunst en cultuur is gewoon brood te verdienen.

Slim zijn is niet hetzelfde als in één ding goed zijn. Ja, als je heel goed bent in bijvoorbeeld bèta-vakken is dat hartstikke knap, maar een écht slim persoon is ook (een beetje) een allrounder, en kan vraagstukken vanuit verschillende perspectieven bekijken. Daar heb je allround-onderwijs voor nodig.

Dus suck it up, maak je VWO af en specialiseer je lekker in de richting die jij wilt. Of nog beter, accepteer het feit dat je CKV gewoon nodig hebt en maak er het beste van.

Door Tweakers user Qwerty-273, woensdag 8 oktober 2014 09:20

Culturele en Kunstzinnige vorming is anders best een goed iets. Anders loop je straks allemaal als een autist rond die zonder te blikken of blozen absolute functies oplost en de richtingsregels voor magnetisme toepast, maar heb je geen enkele benul van de daadwerkelijke wereld om je heen, met kunst en cultuur. Dat jij persoonlijk dit waarschijnlijk wel uit huis mee krijgt, tja daar is geen enkel school systeem op toegespitst om het helemaal naar het individu in te richten.
Als je straks 35+ bent en je hebt kinderen die gaan knutselen, dan zal je tegen die tijd met trots je huidige knutselstukken laten zien die je nu aan het maken bent. Of je loopt tegen die tijd met een enorme spijt rond dat alles maar direct in de kliko hebt laten verdwijnen.
Dingen in een bepaald systeem hoeven niet allemaal direct nut te hebben. Ze kunnen een basislaag bieden voor de lange termijn toekomst.

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 8 oktober 2014 09:30

Qwerty-273 schreef op woensdag 08 oktober 2014 @ 09:20:
Culturele en Kunstzinnige vorming is anders best een goed iets.
(...)
Dingen in een bepaald systeem hoeven niet allemaal direct nut te hebben. Ze kunnen een basislaag bieden voor de lange termijn toekomst.
Sluit ik me volledig bij aan.
Aan de andere kant snap ik BeefHazard ook wel als die uitleg van het "waarom dit vak" niet gegeven wordt door de docent. Veel tweakers hebben "vroeger" informatica gehad van een docent die het verschil niet weet tussen een usb poort en een 5,25 inch floppydrive. Dat betekend niet dat het vak slecht is maar dat de docent (/school) faalt. Vakken als CKV worden vaak "erbij" gedaan door toevallig een docent Frans die nog een uurtje in de week over heeft. Dat gaat natuurlijk niet werken. Een vak moet gegeven worden door een vakdocent. Dát is de kern van het probleem/de werkelijke oplossing.

[Reactie gewijzigd op woensdag 8 oktober 2014 10:15]


Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 8 oktober 2014 11:34

Als jongere heb je een heel andere kijk op de wereld dan als volwassen persoon. Ik ben ondertussen dubbel zo oud als jij en kan me eigenlijk nog weinig vinden in de kritiek die je geeft hoewel ik moet toegeven dat ik in mijn eigen schoolperiode ook veel kritischer stond tegenover de manier van onderwijs.

Dat jij tijd steken in kultuur onzin vind verbaasd me niet echt, maar het geeft je leven wel degelijk meer vorm. Het toont hoe wij als maatschapij ergens tegenaan kijken en in welke tijdsgeest wij leven. En ja, onbewust blijven je daar dingen van bij die je persoonlijkheid mee vorm geven.

Jij bent misschien klaar met je wiskunde, maar kan je dat van al je medestudenten ook zeggen? Niet iedereen leert alles even snel, niet iedereen heeft alles even snel onder de knie maar iedereen moet wel meekunnen. Je kan dan geen andere les krijgen omdat je als groep samen moet blijven en vrij krijgen is al helemaal uit den boze omdat de school nog altijd verantwoordelijk voor je is tijdens de lesuren. Je bent nog niet volwassen en moet dus altijd onder iemand zijn verantwoordelijkheid staan. De enige vrijheid die je je kan veroorloven is niet opletten in de klas.

Bijkomend wil iets kennen/kunnen nog niet zeggen dat je het zult onthouden. Om iets blijvend te kennen (en er over 15 of 25 jaar ook nog iets aan te hebben) moet je het herhalen, herhalen en nog eens herhalen totdat die kennis eigen helemaal vanzelfspreken word en een automatisme word. Pas als iets een echt automatisme is mag je de periodes van herhaling terug uit elkaar gaan halen. Ik heb 2 weken terug nog een test afgelegd, de dagen ervoor wat doorgenomen/gestudeerd. Er vlot doorgeraalt (74%) maar vraag me er vandaag niet meer achter want ik ben het alweer vergeten.

Een mens kan eigenlijk nog geen uur geconcentreerd zijn, laat staan een halve dag. Die afwisseling maakt dat er tussen de leerrijke momenten ook voldoende ontspanning is. De afwisseling op een dag maakt dat deze niet saai word, niet gaat vervelen. Om even terug te komen op je wiskunde. Jij stelt dat je er helemaal klaar mee bent. Beeld je nu eens in dat je dit een halve dag aan 1 stuk door zou krijgen...

Dat je stelt dat het systeem van toetsen een voordeel geeft aan de mensen die goed kunnen plannen vind ik positief. Je hebt uit jezelf al iets bijgeleerd. Als je dan nog leerd om alles goed in te plannen toon je al dat je zin hebt voor initiatief en dat je goede inzichten hebt in je tijdsbesteding.

Toetsen zijn nu eenmaal noodzakelijk. Hoe ga je anders nagaan welke kennis een groep/individu al heeft en welke nog verworven moet worpen, waar de probleempunten zitten en waar je vlot doorheen kan gaan. Er zijn doelstellingen gezet en je moet nagaan of deze gehaald worden, ook al om zeker te zijn dat zo min mogelijk leerlingen achterop komen

Bijkomend zorgt studeren opnieuw voor het fenomeen van herhalen, herhalen en herhalen. Jij moet alles blijven herhalen en dat is dus, zoals eerder aangehaald, de manier om iets echt te leren kennen.

Door Tweakers user Pnnnkk, woensdag 8 oktober 2014 12:02

OK, zoals het nu is heeft nadelen, die zal iedereen die op school zit of in het onderwijs werk wel herkennen. Wat ik mis in je blog is HOE het dan anders moet.

Daarnaast vind ik het jammer dat je afgeeft op een vak als CKV. Ik begrijp dat het niet leuk is om te doen, een verslag schrijven over cultuur, maar we willen graag volwassenen die meer kunnen dan formules oplossen en woordjes stampen. De V in het vak is dan ook voor Vorming: laat maar eens zien dat je zelf een mening hebt over cultuur en die goed onderbouwd kan uiten. Want als je dat kunt, dan wordt je een kritische burger die meer kan dan de stelling van pythagoras.

Door Tweakers user H!GHGuY, woensdag 8 oktober 2014 12:47

@Blokker_1999: Nuff said!

Door Tweakers user migchiell, woensdag 8 oktober 2014 14:20

Die lesuren van 50 minuten zijn natuurlijk niet toevallig 50 minuten lang... langer dan dat kunnen mensen zich niet concentreren, en de meesten waarschijnlijk nog een stuk korter.

Het is dus juist heel productief om na elke 50 minuten even op te staan, te bewegen en daarna iets anders te gaan doen. Eigenlijk zou je zelfs binnen die 50 minuten al verschillende lesvormen willen gebruiken om mensen bij de les te houden.

Verder zijn de meeste tegenwerpingen op jouw betoog hierboven al wel gegeven.

Tip: probeer je niet te ergeren aan de manier waarop dingen gaan op school, accepteer dat dingen zijn zoals ze zijn en zoek daarbinnen je eigen weg. Als jij aan je wiskundeleraar kunt laten zien dat je alle stof al beheerst, en vraagt of je in die uren voortaan iets nuttigs/interessants kunt gaan doen, en dat ook serieus neemt, dan is er wellicht wel iets te regelen. Heeft jouw school geen extra programma's voor snelle leerlingen? Neem desnoods gewoon een boek mee naar de les en lees iets interessants.

Zowel in je vervolgopleiding(en) als in je werk zul je nog heel vaak tegen ergernissen aanlopen omdat mensen nu eenmaal niet precies doen wat je wilt, en omdat systemen nu eenmaal niet op jouw maat gemaakt zijn. Daarmee leren omgaan is de beste les die je op school kunt leren.

Tenslotte: er bestaan schoolsystemen waar leerlingen veel vrijheid krijgen om zelf hun lesprogramma in te richten cq. te verdelen over het schooljaar, bv. Montesorri of Dalton (waar verder vast ook van alles mis is). Maar als je nu al in 5V zit is het wellicht een beetje onhandig om nog over te stappen :-)

Door Tweakers user brick5492, woensdag 8 oktober 2014 14:46

Een blog naar mijn hart. Ik zit zelf op 5havo en idd het urensysteem is totaal waardeloos. Zelf mogen wij als we uitval hebben of een (vast) tussenuur nooit naar huis omdat dat uur dan ook als schooluur geteld kan worden. We moeten in dat uur dan gewoon in de aula gaan zitten :(

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 8 oktober 2014 14:49

brick5492 schreef op woensdag 08 oktober 2014 @ 14:46:
Een blog naar mijn hart. Ik zit zelf op 5havo en idd het urensysteem is totaal waardeloos. Zelf mogen wij als we uitval hebben of een (vast) tussenuur nooit naar huis omdat dat uur dan ook als schooluur geteld kan worden. We moeten in dat uur dan gewoon in de aula gaan zitten :(
Stel men laat je gaan en er gebeurd iets met je in dat uur. Wie zijn verantwoordelijkheid is dat dan? Het klinkt eenvoudig als minderjarige die geen echte verantwoordelijkheden draagt, maar vanaf je verantwoordelijk bent voor andere personen moet je de risicos zien in te dekken

Door Tweakers user Zehtuka, woensdag 8 oktober 2014 15:48

Nog even en je zit op het HBO, wat ongeveer het wilde westen is :)

Door Tweakers user Sissors, woensdag 8 oktober 2014 15:58

Qwerty-273 schreef op woensdag 08 oktober 2014 @ 09:20:
Culturele en Kunstzinnige vorming is anders best een goed iets. Anders loop je straks allemaal als een autist rond die zonder te blikken of blozen absolute functies oplost en de richtingsregels voor magnetisme toepast, maar heb je geen enkele benul van de daadwerkelijke wereld om je heen, met kunst en cultuur. Dat jij persoonlijk dit waarschijnlijk wel uit huis mee krijgt, tja daar is geen enkel school systeem op toegespitst om het helemaal naar het individu in te richten.
Als je straks 35+ bent en je hebt kinderen die gaan knutselen, dan zal je tegen die tijd met trots je huidige knutselstukken laten zien die je nu aan het maken bent. Of je loopt tegen die tijd met een enorme spijt rond dat alles maar direct in de kliko hebt laten verdwijnen.
Dingen in een bepaald systeem hoeven niet allemaal direct nut te hebben. Ze kunnen een basislaag bieden voor de lange termijn toekomst.
Wanneer heb jij CKV gedaan? Ook al heb ik weinig met kunst, ik begrijp wel dat er iets van terug moet komen op de middelbare school. Maar heb je ooit meegemaakt hoe dat bij CKV gaat? Dat is de meest kansloze tijdsverspilling uit de geschiedenis van de mensheid.

En die knutselstukjes? Direct weggegooid, het idee dat ik daar ooit spijt van ga krijgen is hilarisch. Nee kunst/cultuur kan ik begrijpen, maar CKV is hopeloos (iig hoe ik het ooit heb gekregen).

Daarentegen kan ik me niet echt vinden in de andere punten die worden genoemd hier. Oh er is zat mis met het onderwijssysteem, maar je moet wel wat beters kunnen vinden dan dat een lesuur 50 minuten duurt (ik heb op de uni ooit een vak gehad wat 4 uur achterelkaar doorging, omdat de docent van ver moest komen en dus geen zin had het op meerdere dagen te doen. Gelukkig was dat een erg goede docent, maar dan nog is een heel dagdeel aan één ding bezig zijn heel erg lang). En ook het idee om een gigantische woordenlijst aan het begin van het jaar te geven lijkt me niet heel geweldig.

Door Tweakers user mashell, woensdag 8 oktober 2014 16:29

De urennorm is er niet voor de leerlingen maar voor de scholen, die zouden anders kunnen incasseren zonder daadwerkelijk les te geven. Dat je daar gesjoemel mee ontdekt geeft alleen maar het belang aan. Bij talen zijn veel meer dingen belangrijk dan woordenkennis dus moet je ook op meer toetsen.
Persoonlijk vond ik de korte lesuren van 50 minuten heel aangenaam. Een mens kan zich niet uren op het zelfde concentreren. Dus in plaats van de hele ochtend rekenen, 50 minuten wiskunde, dan 50 minuten aardrijkskunde, dan 50 minuten kleien, dan 50 minuten Frans etc is juist goed voor de leerling. Ik zie dat als belangrijkste reden dat mijn cijfers na de overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs omhoog knalden.
Ik ben blij dat het school systeem nog steeds op de ouderwetse bewezen manier functioneert en dat de leerlingen nog net zo jammeren als vroeger.

Door Tweakers user amas, woensdag 8 oktober 2014 16:37

Toen ik op het VWO zat hadden we altijd lessen van 60 minuten, als sinds de brugklas. Als er dan een uitwisselingsweek was en er dan werd besloten om lessen van 50 minuten te doen (weet nog steeds niet waarom eigenlijk) dan had iedereen altijd het idee dat de lessen zo kort waren en dat er eigenlijk nog dingen gedaan moesten worden.

Door Tweakers user markdm, woensdag 8 oktober 2014 16:49

Ik sluit je bij je aan, ik ben ook 16 en zit ook op 5VWO en herken wat je zegt. CKV en Levensbeschouwing zijn echt complete onzin, net als de maatschappelijke stage en ANW wat ik vorig jaar had. Ik verveel me bij sommige vakken echt kapot op school en leer er niets nuttigs van.
Ik zou ook met gemak Aardrijkskunde, Geschiedenis en M&O als keuzevakken naast mijn pakket willen/kunnen kiezen maar daar houdt de school niet van, dus zit ik maar te luisteren bij 'nuttige' verplichte vakken. Leer ik gelukkig wel wat zinnigs over sprookjes bij CKV en over de betekenis en zin van het leven bij Levensbeschouwing.

En op welke school zit jij? 5 lesuren van 50 minuten is echt weinig, ik heb elke dag gemiddeld 6,5 lesuren van 50 minuten en ik ben elke dag om 4 uur uit.

Door Tweakers user burrfoot, woensdag 8 oktober 2014 17:12

Ik kom als veertiger regelmatig dames en heren van jou leeftijd tegen in mijn werk die niet gehinderd worden door wat voor algemene kennis dan ook. Ik snap je frustraties echt wel, ik heb 5 jaar over de MAVO gedaan , o.a. vanwege dezelfde houding die je hier tentoonspreidt.. Ik kon makkelijk HAVO doen en met wat moeite ook nog atheneum maar het hele schoolsysteem interesseerde me niet..

Achteraf heb ik best spijt dat het me toen niets kon schelen.. ik heb leuk werk en een bijbehorend salaris , leuke vrouw en kinderen en ben best tevreden met wat ik heb maar af en toe denk ik wel eens "wat nou als ik wel meer energie had gestoken in school"

Proefwerkweken hadden we in de jaren 80 ook al, P-toetsen heetten toen Schoolonderzoeken (S.O's) en zorgden ook toen al voor stress bij de planmatig minder bedeelden en hilariteit bij de bolleboosjes..

Mijn advies: get over it en haal je diploma's , ga door naar het HBO en hou op met jammeren...

Door Tweakers user BeefHazard, woensdag 8 oktober 2014 17:13

markdm schreef op woensdag 08 oktober 2014 @ 16:49:
En op welke school zit jij? 5 lesuren van 50 minuten is echt weinig, ik heb elke dag gemiddeld 6,5 lesuren van 50 minuten en ik ben elke dag om 4 uur uit.
Ik hoop dat je begrijpt dat ik m'n redenen heb dat niet te zeggen, maar ik kom gemiddeld op 32/5=6,4 lesuren. Op maandag ben ik tot 4 uur op school, dinsdag 14:15, woensdag/donderdag 3 uur en vrijdag ben ik om 1 uur uit. Niet dat dat ooit gebeurt want meestal valt er heel wat uit en creatief ik mezelf een weg naar huis.

Door Tweakers user markdm, woensdag 8 oktober 2014 17:44

BeefHazard schreef op woensdag 08 oktober 2014 @ 17:13:
[...]

Ik hoop dat je begrijpt dat ik m'n redenen heb dat niet te zeggen, maar ik kom gemiddeld op 32/5=6,4 lesuren. Op maandag ben ik tot 4 uur op school, dinsdag 14:15, woensdag/donderdag 3 uur en vrijdag ben ik om 1 uur uit. Niet dat dat ooit gebeurt want meestal valt er heel wat uit en creatief ik mezelf een weg naar huis.
Oke, ik begrijp dat je niet verteld welke school het is, maar zo te zien heb je even veel uren als ik. Maar bij mij valt er jammer genoeg bijna nooit iets uit en door mijn geweldige rooster ben ik maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag om 4 uur uit. Op donderdag heb ik de hele dag een extra programma om iets meer economisch te leren, wat ik dan wel weer goed van mijn school vind. Dan ben ik rond half 3 uit.

Door Tweakers user jackpotsvr, woensdag 8 oktober 2014 18:18

Het klinkt misschien niet leuk, maar je middelbare schooltijd moet je gewoon uitzitten. Ik wens je veel succes met het in een keer behalen van je diploma, want anders moet je nog een jaar.

Door Tweakers user mauritso, woensdag 8 oktober 2014 19:05

markdm schreef op woensdag 08 oktober 2014 @ 16:49:
Ik sluit je bij je aan, ik ben ook 16 en zit ook op 5VWO en herken wat je zegt. CKV en Levensbeschouwing zijn echt complete onzin, net als de maatschappelijke stage en ANW wat ik vorig jaar had. Ik verveel me bij sommige vakken echt kapot op school en leer er niets nuttigs van.
Ik zou ook met gemak Aardrijkskunde, Geschiedenis en M&O als keuzevakken naast mijn pakket willen/kunnen kiezen maar daar houdt de school niet van, dus zit ik maar te luisteren bij 'nuttige' verplichte vakken. Leer ik gelukkig wel wat zinnigs over sprookjes bij CKV en over de betekenis en zin van het leven bij Levensbeschouwing.

En op welke school zit jij? 5 lesuren van 50 minuten is echt weinig, ik heb elke dag gemiddeld 6,5 lesuren van 50 minuten en ik ben elke dag om 4 uur uit.
Ik zit in VWO5 en ben het niet met je eens dat ANW, maatschappelijke stage en Levensbeschouwing nutteloos zijn (afhankelijk van hoe het word gegeven). Bij ANW werd er wat basis wetenschap uitgelegt (Evolutie, licht, radio, golven/deeltjes, heel erg klein begin quantummechanica), de wetenschappelijke methode, hoe je bepaald of iets betrouwbaar is en slechte redenen om dingen te geloven.

Bij Levensbeschouwing leer je bij ons algemeen over verschillende godsdiensten en manieren van kijken naar het leven zeg maar. Dit is nuttig omdat een groot deel van de wereldbevolking denkt volgens een van de godsdiensten/levenbeschouwingen waar je de basis van uitgelegd krijgt.

Maatschappelijke stage kan best nuttig zijn om je een idee te geven over hoe bepaalde banen zijn in het echte leven.

Alleen CKV is bij ons niet vormgegeven op een manier dat het erg veel nut heeft. Ik ben wel eens met het sentiment dat BeefHazard hier over heeft. Gelukkig heb ik kunnen regelen dat ik KCV (Klassiek Culturele Vorming) mag doen in plaats van CKV.

[Reactie gewijzigd op woensdag 8 oktober 2014 19:06]


Door .ScorpionSquad, woensdag 8 oktober 2014 20:01

Ik zit net in mijn eerste jaar van het WO (Natuurkunde) en kan me wel vinden in een deel van wat jij zegt. Maar ik moet ook zeggen dat mijn weekjes op de uni mijn kijk wel enigzins hebben veranderd.

Om te beginnen: op de middelbare school leer je echt bar en bar weinig. Ik krijg inmiddels elk college calculus op maandagmorgen het equivalent van een heel hoofdstuk wiskunde op de middelbare school er doorheen gejast. Dat is zwaar. Dat is ook niet vol te houden voor iedereen.

Ik ben echter wel van mening dat het onderwijs tegenwoordig heel erg op alfa's is gericht. De enige 2 vakken waar ik nu van denk dat ik er iets heb geleerd zijn wisB en wisD, waarbij wisD nog wel het zinvolst was (dat zou allicht omgekeerd moeten zijn). Voor de alfa's is er echter wel de mogelijkheid op een eenvoudigere variant wiskunde te kiezen (wisA) of zelfs nog makkelijker, wisC. En verder hoeven ze geen rekensom of wat dan ook te doen (ja in de vierde klas ANW, maar dat was meer natuurkundefilosofie dan wetenschap). Hebben dus een opleiding die best goed aansluit op hun wensen en vermogens.

Ik moest echter mezelf wel door drie jaar Latijn heen slepen (met een flinke haat voor Cicero, Vergilius en Ovidius als gevolg), evenals een jaar filosofie (het enige vak wat ik onder de 7 afsloot met een 4) en natuurlijk ook KCV, Engels en Nederlands en er moest ook nog een extra semi alfa vak als Aardrijkskunde of economie bij. Ik snap dat Engels en Nederlands verplichte vakken zijn en zou daar verder ook niet aankomen (al is het literatuuronderwijs echt gedateerd en wekt het enkel weerzin op voor boeken, ik heb uiteindelijk gewoon gelezen wat ik wilde lezen, boeken zoals Utopia, Brave New World, We, 1984 (een goede kopie van We), Animal Farm, etc. maar daar zijn ze bij Nederlands niet blij mee :+ ), maar waarom bestaat er voor mij geen LatijnA en moet ik 2 (in plaats van 1) opvulvakken buiten mijn interessegebied om volgen?

Als ik eraan terugdenk aan hoe veel tijd ik eigenlijk wel niet heb verspild in de 6 jaar op het VWO vraag ik me af hoe veel werkdruk me bespaart zou zijn op de universiteit als ik bijvoorbeeld de stof van mijn eerste kwartiel in 3 jaar erbij had gekregen. Als je ziet hoe veel dat is geloof je er in 6 VWO niets van dat dat zou passen maar het kan dus in 2 maanden. Waar dit op neerkomt is dat een verhoging van de werkdruk op het middelbaar onderwijs kan lijden tot een beter inzicht in wat elk vakgebied inhoud en een betere focus van elke leerling, want je redt het niet als je de les verkletst.

Door Tweakers user link0007, woensdag 8 oktober 2014 22:22

Het probleem met vakken als ANW, levensbeschouwing en filosofie is dat ze te bang zijn om harde eisen te stellen aan de competenties van de leerlingen. Leerlingen zijn enkel aangeleerd om harde feiten en concrete vaardigheden aan te leren en toe te passen in gecontroleerde omstandigheden (regels van magnetisme is een prima voorbeeld). Zelfs de talen hebben een akelige nadruk op feitjes en regeltjes.

De zweverige vakken (NOFI) moeten daar tegenwicht aan bieden, door leerlingen zelfstandig (maar met begeleiding) kritisch te leren reflecteren en breed te leren denken. Het probleem is dat je daar geen objectieve toetsen voor kan ontwikkelen; je kan niet op basis van een checklist van feitelijkheden iemands denkvermogen beoordelen.

In plaats daarvan maakt men nu de fout om eigenlijk veel te lief en losjes met leerlingen om te gaan. Er wordt weinig van ze gevraagd, ze worden niet gepusht, ze doen nauwelijks hun best... Tóch halen ze de vakken, want de eisen zijn toch lekker laag.

Maar ga niet zeuren over het gebrek aan inhoud of uitdaging. Als je die écht wilt, moet je het zelf maar opzoeken. Als je het niet wilt, omdat je het bv. nutteloos vindt, moet je juist blij zijn dat ze niet meer van je vragen. Het enige wat de leraren je kunnen aanbieden bij deze vakken is steun, discussiemogelijkheden en sturing. Het echte denkwerk wordt, voor het eerst in je leven waarschijnlijk, aan jou overgelaten.

Als ze de eisen flink zouden opschroeven, en van leerlingen zouden verwachten dat ze eens écht hun hersens gebruiken, zouden de vakken zeker nuttig zijn. Leerlingen zouden dan daadwerkelijk in staat worden gesteld om kritisch na te denken over de maatschappij, over cultuur, over religie, over wetenschap, etc.

Het is overigens interessant hoe bijna niemand van mijn vrienden (allemaal beta's) begreep waarom ik filosofie ging studeren, en hoe ze allen van mening waren dat filosofie waardeloos gezwets is (oid). Nu, 5 jaar later, zijn de meningen totaal omgedraaid en zijn ze juist hartstikke geïnteresseerd in filosofie. Ze zijn nog steeds beta, ze zijn nog steeds wetenschappers, maar blijkbaar zijn ze zich toch bepaalde vragen gaan stellen die fundamenteler waren dan wetenschap: wat is kennis, wat is zijn, wat is rechtvaardigheid, wat is <bladiebladiebla>... Ergens hebben ze zich gerealiseerd dat die vragen belangrijk zijn en dat het waardevol is dat daar over nagedacht wordt - ook al is het wellicht niet mogelijk om het in mooie grafiekjes en formules te stoppen, of om de vragen op te lossen door feiten erbij te halen. Sterker nog: de hele waarde van wetenschap berust op bepaalde filosofische standpunten die de afgelopen 300 jaar ontwikkeld zijn. Zonder die standpunten is wetenschap waardeloos.
Als het goed is leer je bij filosofie wat die standpunten zijn en hoe je filosofisch kan reflecteren. Bij levensbeschouwing leer je welke standpunten mensen in onze samenleving innemen en hoe ze daar hun leven naar inrichten en welke rol dat speelt in de maatschappij. En bij ANW leer je hoe ons wereldbeeld er momenteel uitziet en hoe dat veranderd is in de loop van tijd - dat men er niet altijd hetzelfde over heeft gedacht.
Oftewel: bij deze drie vakken leer je grotendeels hoe je moet omgaan met vragen die je jezelf vroeger of later gaat realiseren en waar je dan antwoord op wil vinden. Het idealistische doel van die vakken is dat mensen vroeger gaan nadenken over de zaken, en dat men niet hun hele leven lang als een naïeveling door het leven gaat.

De waarde van deze vakken is totaal afhankelijk van jouw eigen inspanningen. Wat dat betreft is het meteen een goede voorbereiding op hoger onderwijs. Daar verwacht men ook dat je zelf nadenkt en zelf uitdagingen opzoekt.

Door Tweakers user Herr Roedy, donderdag 9 oktober 2014 01:59

.ScorpionSquad schreef op woensdag 08 oktober 2014 @ 20:01:
Ik zit net in mijn eerste jaar van het WO (Natuurkunde) en kan me wel vinden in een deel van wat jij zegt. Maar ik moet ook zeggen dat mijn weekjes op de uni mijn kijk wel enigzins hebben veranderd.

Om te beginnen: op de middelbare school leer je echt bar en bar weinig. Ik krijg inmiddels elk college calculus op maandagmorgen het equivalent van een heel hoofdstuk wiskunde op de middelbare school er doorheen gejast. Dat is zwaar. Dat is ook niet vol te houden voor iedereen.

Ik ben echter wel van mening dat het onderwijs tegenwoordig heel erg op alfa's is gericht. De enige 2 vakken waar ik nu van denk dat ik er iets heb geleerd zijn wisB en wisD, waarbij wisD nog wel het zinvolst was (dat zou allicht omgekeerd moeten zijn). Voor de alfa's is er echter wel de mogelijkheid op een eenvoudigere variant wiskunde te kiezen (wisA) of zelfs nog makkelijker, wisC. En verder hoeven ze geen rekensom of wat dan ook te doen (ja in de vierde klas ANW, maar dat was meer natuurkundefilosofie dan wetenschap). Hebben dus een opleiding die best goed aansluit op hun wensen en vermogens.

Ik moest echter mezelf wel door drie jaar Latijn heen slepen (met een flinke haat voor Cicero, Vergilius en Ovidius als gevolg), evenals een jaar filosofie (het enige vak wat ik onder de 7 afsloot met een 4) en natuurlijk ook KCV, Engels en Nederlands en er moest ook nog een extra semi alfa vak als Aardrijkskunde of economie bij. Ik snap dat Engels en Nederlands verplichte vakken zijn en zou daar verder ook niet aankomen (al is het literatuuronderwijs echt gedateerd en wekt het enkel weerzin op voor boeken, ik heb uiteindelijk gewoon gelezen wat ik wilde lezen, boeken zoals Utopia, Brave New World, We, 1984 (een goede kopie van We), Animal Farm, etc. maar daar zijn ze bij Nederlands niet blij mee :+ ), maar waarom bestaat er voor mij geen LatijnA en moet ik 2 (in plaats van 1) opvulvakken buiten mijn interessegebied om volgen?

Als ik eraan terugdenk aan hoe veel tijd ik eigenlijk wel niet heb verspild in de 6 jaar op het VWO vraag ik me af hoe veel werkdruk me bespaart zou zijn op de universiteit als ik bijvoorbeeld de stof van mijn eerste kwartiel in 3 jaar erbij had gekregen. Als je ziet hoe veel dat is geloof je er in 6 VWO niets van dat dat zou passen maar het kan dus in 2 maanden. Waar dit op neerkomt is dat een verhoging van de werkdruk op het middelbaar onderwijs kan lijden tot een beter inzicht in wat elk vakgebied inhoud en een betere focus van elke leerling, want je redt het niet als je de les verkletst.
Is Latijn tegenwoordig verplicht? Ik kon na mn derde jaar op het gym kiezen Latijn te laten vallen en in plaats daarvoor biologie te volgen, met E&M.

Door Tweakers user ITsEZ, donderdag 9 oktober 2014 10:29

Oow dus dat heeft het met tweakers te maken..

Waarom maak je hier geen 20 pagina groot verslag van en stuur je het aan de directie?

Door Tweakers user Martijntje42, donderdag 9 oktober 2014 10:51

Nu een paar weken bezig in 6VWO en waar ons in de 5e beloofd werd dat we alleen nog maar toetsen zouden krijgen in de speciale toetsweken gaan alle taaldocenten er vrolijk mee door en moeten we nogsteeds elke week een shitload aan woordjes leren ook al willen we het niet. Maarja doen we het niet dan kan je er vrijwel zeker van zijn dat je zakt voor je examen omdat je voor duits/frans net op een 5 uitkomt. Leer je wel dan heb je weer minder tijd voor de nuttige betavakken waar je echt wat nuttigs leert.

Door Tweakers user B00st3r, donderdag 9 oktober 2014 11:18

Joh, als je binnenkort klaar bent met je schooltje kun je beginnen met dingen te leren die je daadwerkelijk nodig hebt. Geniet er maar van zolang het duurt.

Door Tweakers user XyritZz, donderdag 9 oktober 2014 11:32

Ik zat op de havo nog ruim voordat de urennorm werd ingevoerd en ik heb ook gewoon CKV gekregen. Die lessen zijn dus geen opvulling voor de norm, maar bestaan al veel langer. Dat je het niet interessant vind is toch prima? Middelbare school is naast een plaats om te leren ook een plaats om te ontdekken wat je leuk/interessant vind en wat je de rest van je leven wil gaan doen. Dat betekent dat wat de ene leerling stom vind, een ander juist geweldig zal vinden. Zo genoot ik gigantisch van natuurkunde en wiskunde maar konden talen me maar niet boeien, en die ervaringen helpen wel bij het kiezen van een vervolgopleiding.

CKV was overigens altijd een vak waar we zelf met ideeën mochten komen. Vond je de standaard opdracht niet leuk? Overleg even met de docent en verzin iets anders. Docenten staan daar vaak wel voor open, maar je moet zelf initiatief tonen.

Zo had ik het in 3 havo ook wel gezien met die truttige boekjes Engels waar je er 10 van in het jaar moest lezen, samen met de docent besloten dat het lezen van The Lord of the Rings in the Engels ook kon. Uiteindelijk gaat daar meer tijd in zitten dan 10 boekjes uit de bibliotheek maar ik had er wel veel meer plezier in.

Door Tweakers user Jasper11, donderdag 9 oktober 2014 11:38

Ik denk dat je boeken van Christopher Hedges wel interessant zou vinden, die stelt dat na het oprichten van het schoolsysteem (grotendeels gevolg van de industriële revolutie) mensen meer gedrilled worden om bepaalde specialiteiten te ontwikkelen. Persoonlijke ontwikkeling komt niet meer op de eerste plaats en zeker op het huidige HBO is het voornamelijk dingen 'herproduceren' uit de boeken. Door de eisen die er enerzijds worden gesteld en de afbreuk van overheidsinvloeden is er een groot gat wat opgevuld moet worden wat met triviale onzin wordt gedaan. 'Thinking outside of the box' is tegenwoordig meer weggelegd voor mensen die op de Universiteiten studeren die over ook zwaar onder vuur liggen. De universiteit concentreert zich zo tegenwoordig meer op speculeren met vastgoed en het realiseren van megalomane complexen waar geen enkele student op zit te wachten dan op de kwaliteit van het onderwijs zelf. Ook het bedrijfsleven oefent meer en meer druk uit op deze sector dmv subsidie. Zo wordt de Universiteit van Wageningen gesponsord door Monsanto, wat er voor zorgt dat die schoolinstelling geen kritisch onderzoek zal doe naar het reilen en zeilen van dat bedrijf maar eerder leerlingen zal klaarstomen om de onethische praktijken van dat bedrijf aan te vullen.

Je zal in de toekomst gaan zien dat er meer private scholen zullen komen die dan jou educatie op zich nemen. Privatisering is een pijnlijk gevolg van ons neo-liberale denken waar je steeds meer de gevaren van tegenkomt (private gevangenissen, private legers, private vervoerders etc etc). Winst optimalisatie ten koste van alles en in de genoemde voorbeelden kan je zelf wel inzien wat de gevolgen zullen zijn. Nadeel van private schoolinstellingen zijn ook de groeiende invloed die bedrijven op zo'n instelling kunnen doen en je moet je afvragen of het belangrijkste aspect van educatie (onafhankelijkheid) gewaarborgd blijf, het huidige lobby leger wat er in Brussel loopt doet je denken dat dit haast onmogelijk is.

Ik kan je alleen maar aanraden om naar de Uni te gaan, want dit was de enigste plek waar kritische vragen stellen gestimuleerd wordt. Mijn ervaring met het HBO waren bedroevend. Alsof ik weer op een nieuwe middelbare school kwam waar ik toen echt wel klaar mee was :)

Door Tweakers user Qwerty-273, donderdag 9 oktober 2014 12:17

Papiertje behaald in het midden van de jaren '90 dus al een tijd geleden. Wel met de aanmerking dat onze leraar naast zijn leraarschap ook zijn eigen kunstatelier had - dus daadwerkelijk ons wel iets over kunst kon onderwijzen. Met daarbij de "tripjes" naar musea and beeldentuinen was dat een leuk vak (ook het aantal leerlingen in de klas, 20 of zo met slechts 2 jongens er in :D).
Ook in "mijn" tijd waren er genoeg leerlingen die het wel beter wisten hoe het onderwijssysteem er eigenlijk uit zou moeten zien. En ik neem aan dat elke generatie dit wel heeft, het onderwijssysteem is k*t! En "wij" weten het wel beter dan die seniele slakken van leraren, schooldirecties en onderwijsontwerpers bij de overheid.

Door Wesley, donderdag 9 oktober 2014 18:55

Toen ik van jou leeftijd was toen was ik ook van mening dat het schoolsysteem faalde, en ik ben zelfs een korte tijd een rebelse leerling geweest :+ Maar als ik op die tijd terug kijk denk ik wel dat de leerkrachten het beste voor hebben met de leerlingen.

Zo heb ik achteraf gezegd dat ze ons wat meer hadden moeten pushen, want ik zat op een praktijkschool ;) Maar het is net als bij de huisarts, ik noem ze wel kwakzalvers wanneer ik weer een doorverwijzing krijg voor een zalfje van de apotheek :( Maar zij zijn wel de specialisten, dus het zal ergens goed voor zijn :+

Reageren is niet meer mogelijk